HADSUND EGNSMUSEUMS HISTORIE. 9. del

Julekalender 9. Dec. 2014

Det var også her Brdr. Hornbech arvede H.C.Andersens gamle sofa, som fulgte med inventaret fra kontoret. Dette erhvervsmuseum opstillede jeg på Rosendal og flere gange talte jeg med Sten Hornbech om samlingen, og Sten udtrykte stor glæde for, at det blev bevaret.

I 1948 havde Hornbechs Fabrik fejret 50 års jubilæum, og i den anledning blev der smedet en låge så bred, at den kunne lukke mellem bygningerne. Lågen blev smedet af kunstsmeden P. Wulf Nørholm i Vive. Lågen var prydet med store vindrueklaser og meget mere. Da firmaet i 1975 flyttede til industrikvarteret og den gamle fabrik blev lavet til Butikstorv, spurgte jeg direktørerne om museet måtte få lågen og svaret var ja. Men inden vi fik lågen var alt det fine smedehåndværk, vindrueranker m.m. fjernet og blevet ophængt på den nye fabrik. Lågen blev ophængt ved indgang til Rosendalsgaarden. Hornbechs store børnegynge fra Rosenhøj blev også opstillet ved museet.Låge hadsund egns museum

Hornbech Hadsund Gynge

Plan tegning Hadsund museumPlan tegning Hadsund museum

I den Gamle Købmandsgaard var den unge købmand Anders Frederiksen ved at modernisere købmandsforretningen og alt det gamle inventar fra sidste halvdel af 1800 tallet, fra Christen Hornbechs tid blev smidt ud og museet fik et praj om at vi måtte hente det hele. Tilbuddet kom meget belejliget, jeg var nemlig i gang med at indrette et rum i den tidligere stald til forretninger. I hjørnet ud mod gården var Bødker Gades tobaksbutik indpasset, på den modsate side var Ellemann Pedersens træskobutik opstillet og i den vestre side af rummet blev Købmandsgårdens gamle flotte inventar opstillet.I den Gamle Købmandsgaard var den unge købmand Anders Frederiksen ved at modernisere købmandsforretningen og alt det gamle inventar fra sidste halvdel af 1800 tallet, fra Christen Hornbechs tid blev smidt ud og museet fik et praj om at vi måtte hente det hele. Tilbuddet kom meget belejliget, jeg var nemlig i gang med at indrette et rum i den tidligere stald til forretninger. I hjørnet ud mod gården var Bødker Gades tobaksbutik indpasset, på den modsate side var Ellemann Pedersens træskobutik opstillet og i den vestre side af rummet blev Købmandsgårdens gamle flotte inventar opstillet.

Bødker Gades tobaksbutik

En tanke om “HADSUND EGNSMUSEUMS HISTORIE. 9. del”

  1. Hej.
    Jeg er gift med bager Thranes søn Kurt,han og hans bror John kan ikke blive enige om der har været en damefrisør i Købmandsgården,( ved siden af Købmand Frederiksen) er det noget I kan afklare så vikar få lukket den diskussion ?
    M.v.h
    Anni Thrane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *